Knud Romer og den afdankede mandeidentitet
DR P1 Eksistens 2016
Engang var det manden, der sad for bordenden, bankede i bordet og tjente pengene. Siden er meget sket. Der er kommet større ligestilling mellem kvinder og mænd, og manden er ikke længere skåret ud fra en bestemt stereotyp. Men hvad vil det sige at være mand i dagens samfund, hvem er manden, og har han mistet sit domæne og sin slagkraft i takt med kønsligestillingen.
Kunstnerfrokost på Skagen
DR P1 Eftermiddag 2016
Skagensmaleren P.S. Krøyer tegnede fra 1884 til 1888 et af sine mest kendte hovedværker, “Hip hip hurra! Kunstnerfrokost på Skagen”. Kendte kunstnere fra Skagen og Skandinavien er samlet i Michael Anchers have, omgivet af champagne og flimrende sommerlys. Museumsinspektør på Den Hirschsprungske Samling, Anna Schram Vejlby, fortæller historien om det ikoniske Krøyer-maleri.
Danmarks smukkeste kapel
DR P1 Eftermiddag 2016
Et gravkapel i Roskilde Domkirke, bestemt for kongerne Christian 6. og Frederik 5., tegnet af arkitekten Caspar Frederik Harsdorff. “Et mesterværk i dansk arkitektur”, kalder professor ved Kunstakademiets Arkitektskole Carsten Thau bygningen
Sommernat i kolonihaven
DR P1 Eftermiddag 2016
De danske kolonihavehuse skød op i 1800-tallet og udviklede sig gennem generationer til en decideret kolonihavebevægelse med små haver, flagstænger og kaffeborde i udkanten af de større byer. I mellemkrigsårene var der mere end 100.000 kolonihaver i Danmark. Hvad er det for en særlig idyl, der har præget og kendetegner kolonihaverne.
Mens vi venter på sikkerheden i filmbranchen
DR P1 Dokumentar 2016
Livet som skuespiller er spændende, glamourøst og farligt. To år efter at skuespilleren Bodil Jørgensen nær mistede livet under en filmoptagelse, er der stadig ikke helt styr på sikkerheden i filmbranchen. Det fremgår af en undersøgelse blandt skuespillerne. Men selv om skuespillerne føler sig utrygge, så tør de, heriblandt Jens Jørn Spottag, stadig ikke at sige fra over for farlige opgaver. P1 Dokumentar går tæt på filmbranchen og spørger, hvorfor det er så svært at få rettet op på sikkerheden.
Erik Clausens København: Der er så mange overraskelser
DR P1 Eksistens 2016
Storbyen er hinandens modsætninger, nuancer, impulser og et univers af forskelligheder. Men hvad er det for en dragning, mennesket har og altid har haft ind mod byen og det urbane miljø? Hvad søger vi i byen, og hvilken dimension giver den vores liv i dag og historisk set? Filminstruktør og debattør Erik Clausen fortæller om, hvordan han er rundet af København og dens puls – fra tidlige ungdomsår som gadedreng til en voksen mand på Vesterbro.
Erik Clausen om det nye og polerede Vesterbro
DR P1 Eftermiddag 2016
På Vesterbro i København kæmper beboere for at bevare de gamle byhuse fra 1800-tallet i frygten for, at bydelen bliver for poleret, pæn og renset for sprækker og slum. Filminstruktør og debattør Erik Clausen fortæller om, hvordan han lige nu oplever udviklingen af Vesterbro, hvor han har boet det meste af sit liv. For ham er det vigtigt, at Vesterbro både udvikler sig, men bevarer sin identitet og historie.
Poul Henningsens hus bliver genskabt
DR P1 Eftermiddag
I 1937 byggede samfundsrevseren, arkitekten og forfatteren Poul Henningsen sit eget hus i Gentofte. PH døde i 1967 og i forbindelse med hans kones død i 1996, blev huset fredet. I dag ejes huset af Realdania, som købte huset i 2014. Og lige nu er Realdania i gang med en omfattende restaurering af huset, da man anser huset for at være et stykke dansk kulturarv. Men hvad er det, der er så unikt ved PH’s hus, og hvad går denne restaurering ud på? Per Troelsen, projektleder ved Realdania, fortæller.
Ny dansk dramatik på Betty Nansen Teatret
DR P1 Eftermiddag 2015
Betty Nansen Teatret i København har for første gang i lang tid, valgt at opsætte ny dansk dramatik. Ophavsmanden er forfatteren og dramatikeren Peter Asmussen, der sammen med teaterdirektør Vibeke Vindeløw fortæller om arbejdet med det nye stykke Soli Deo Gloria. Et stykke, der fortæller små og store hverdagshistorier om det at være menneske i dag. For Asmussen handler det om at afspejle den tid, vi lever i lige nu.
Ny dansk arkitektur i København
DR P1 Eftermiddag 2015
I flere af de større danske byer som Aarhus, Aalborg, Odense og København er vi i disse år vidne til et sandt byggeboom. Et eksempel er Axel Towers, der efter planen skal stå færdigt i slutningen af 2016, hvor åbne kontorlandskaber, cafeer og butikker vil rykke ind. Arkitekt Lene Tranberg inviterer på en guidet tur op i 60 meters højde midt i København.
Skuespiller: At leve med usikkerheden
DR P1 Eftermiddag 2015
Hvad er det for nogle vilkår, som skuespillere i Danmark arbejder under i en tid, hvor mange teatre skal spare og kæmper med at få økonomien til at slå til. Skuespiller og dramatiker Rikke Wölck fortæller om, hvordan hun har oplevet skuespilfaget, siden hun slog igennem som Maj i Matador og frem til i dag. Økonomisk usikkerhed og en vis brutalitet er uundgåelige vilkår, fortæller hun fra Frederiksberg Have.
Forfatter: Et liv i kaos i kunstens tjeneste
DR P1 Eftermiddag 2015
Hvordan opleves det at være forfatter i dagens Danmark? Hvordan opleves den økonomiske usikkerhed, hvad er det, der driver forfatteren i den skabende proces, når kampen for at sælge bøger måske aldrig har været mere brutal, end den er i dag. Forfatter Gorm Henrik Rasmussen fortæller fra sin lejlighed på Frederiksberg om, hvordan han har oplevet at være forfatter i 30 år.
Dengang man måtte ryge i et DSB-tog
DR P1 Eftermiddag 2016
Engang måtte man tænde sin cigaret eller pibe i togkupéen, skabe sig selv et hyggeligt og poetisk rum på rejsen. Men i 2006 indførte DSB et totalt rygeforbud i alle toge. Sammen med Michael Iversen, ekspert i tobakkens kulturhistorie, går vi tilbage i tiden og hører om rygekulturens liv og miljø i toget. Det hele foregår fra Københavns Hovedbanegård en kold morgen i januar.
Kunsten vi møder på kirkegårdene
DR P1 Eftermiddag 2016
Indimellem bliver statuer og historiske gravmæler stjålet eller ødelagt på landets kirkegårde. Men hvad er det for en kunst, vi ser på kirkegårdene, herhjemme og i udlandet, hvad kendetegner kunsten og hvilken funktion og dimension har den, når vi bevæger os gennem de mange gravmæler. Museumsdirektør og forfatter Anne-Louise Sommer tager os med en tur gennem kunsten på kirkegårdene de seneste århundreder.
Ai Weiwei-udstilling i København
DR P1 Eftermiddag 2016
I 2015 udstillede den kinesiske og kontroversielle kunstner Ai Weiwei flere af sine mest markante værker i kunsthallen Faurschou Foundation ved Nordhavnen i København. Men hvilke overvejelser gør man sig som dansk kunsthal, når man udstiller Weiwei i en tid, hvor Kina har inddraget Weiweis pas og pålagt ham flere sanktioner i hans kamp for menneskerettigheder? Interview med ejer Jens Faurschou ved Faurschou Foundation.
Bellahøjhusene – Danmarks første skyskrabere
DR P1 Eftermiddag 2015
På Københavns højeste bakke ligger de ikoniske Bellahøjhuse, der blev et symbol på opblomstringen af velfærdsstaten efter Anden Verdenskrig. Lyse og rummelige lejligheder, skåret ud fra funktionalismens idealer omkring sunde boliger. Tanken var, at jævne familier skulle flytte fra byens små lejligheder og ud i de nybyggede Bellahøjhuse. Prisen blev dog så høj, at det i stedet blev den nye middelklasse, der rykkede ind. Jannie Rosenberg fra Kulturstyrelsen og medforfatter til bogen “Bellahøj – fortællinger fra en bebyggelse” fortæller historien.
Kunsten at gå på et museum
DR P1 Eksistens 2015
Museet har altid været vores fælles hukommelse. Her har vi indsamlet viden og historie og siden formidlet den. Men museet er også et møde med kunsten, et møde med os selv. Kunsten udfordrer vores selvbillede, vi kommer i kontakt med livets eksistentielle værdier, og samtidig kan vi blive meget små og måske glemme os selv i vores vandring gennem museets arkitektoniske og historiske miljø. For filminstruktør Pernille Fischer Christensen har kunstmuseerne altid været en integreret del af hendes liv og bevidsthed. For hende er en tur på et museum lige så naturligt som at gå en tur i biografen. Her kan fantasien og livets nuancer nå nye dimensioner – her kommer hun i kontakt med sig selv for så at glemme sig selv igen.
Elisa Kragerup: Teatret og den tabte kærlighed
DR P1 Eksistens 2015
Kærestesorger er et begreb, som de fleste af os har stiftet bekendtskab med. Kærligheden, der brast og som sendte os ud på en mørk vandring. Gennem århundreder har sorgen og den ulykkelige kærlighed været et omdrejningspunkt inden for litteratur, musik og teater. Men hvad kan kærlighedssorgen betyde for det enkelte menneske, hvordan sætter den spor i vores identitet? For teaterinstruktøren Elisa Kragerup er den tabte kærlighed et omdrejningspunkt, som hun har arbejdet intenst med i en række kærlighedsdramaer på Det Kongelige Teater.
Manu Sareen: En mønsterbryder
DR P1 Eksistens 2015
Han tog skridtet fra en turbulent ungdom på Islands Brygge til de bonede ministergulve på Christiansborg. Manu Sareen; ham med homo-vielserne, ham med de sjove børnebøger og ham, der blev Danmarks første minister fra et tredjeverdensland. Manu Sareen er indbegrebet af, hvad vi i den vestlige verden forstår ved en mønsterbryder – et menneske, der flytter sig fra sit oprindelige ståsted og gennemgår en social mobilitet. Hør her Manus’ lange vandring fra en ensom indvandrerdreng på samfundets kant til en markant og succesfuld politiker.
Det skabende menneske
DR P1 Eksistens 2015
Gennem årtusinder har forfattere, malere og musikere været drevet af en skabertrang. De har skabt værker og udtrykt sig i ord, lyd og billeder. Men hvad er det, der driver mennesket i skabelsesprocessen, der både kan være brutal og ensom. Forfatteren Josefine Klougart nyder ikke at skrive, men det er nødvendigt for hende. Når hun skriver, støder hun på indre kampe og føler ensomhed i det lange og seje træk frem mod målet.
Mennesket i naturen
DR P1 Eksistens 2015
Siden Kristendommen har mennesket søgt ud i naturen i et ønske om at leve det simple og naturlige liv som en reaktion på byens støj, teknologien og industrien. Filosoffer har bevist, at skoven, havet og landskabet uden for byerne rummer en usynlig værdi, som vi har svært ved at sætte ord på, men som kan opleves på et åndeligt, spirituelt plan. I dag flytter flere og flere ind til de større byer, men der findes mennesker, der stadig vælger naturen til og byen fra. En af dem er den danske keramiker Tove Anderberg, der har boet dybt inde i Hammer Bakker nord for Aalborg i 40 år. Her i skoven får hun alt det, som byen ikke kan give hende.
Det glemte nazi-opgør
DR P1 Dokumentar 2015
Under Anden Verdenskrig meldte 6.000 danskere sig i tysk krigstjeneste på Østfronten. Flere af dem deltog i krigsforbrydelser mod civilbefolkningen, men de blev aldrig dømt for deres forbrydelser, selv om forskere og historikere de seneste årtier har fremskaffet konkrete beviser og indicier på, at flere af de danske østfrontsfrivillige deltog i udryddelser af jøder og partisaner. Men de danske myndigheder har aldrig taget fat på disse forbrydelser.
Carl Nielsen – en grundfejl i hans karakter
DR P1 Kultursøndag 2015
Carl Nielsen er Danmarks største komponist. Han spændte vidt fra komplekse symfonier til mere folkelige viser. Men det var ikke kun som kunstner, Carl Nielsen var et komplekst menneske. Også privat, hvor han kæmpede med sit forhold til kvinder og en psykisk brist i sin karakter, som han selv udtrykker det i et af de mange efterladte breve. Og netop brevene er årsagen til, at vi i dag har et troværdigt indblik i Carl Nielsens private liv. Ikke mindst på grund af forfatteren John Fellow, der de seneste 15 år har indsamlet 13.000 breve til og fra Carl Nielsen.
Filmbranchen – værd at dø for?
DR P1 Dokumentar 2014
I juni 2014 var skuespilleren Bodil Jørgensen tæt på at miste livet under indspilningerne til en ‘Far til fire’ film. Ulykken rystede Danmark og filmbranchen – men som P1 Dokumentar kan afsløre, er sikkerheden i den danske filmbranche så mangelfuld, at det kan ske igen. Hør om de kritisable sikkerhedsforhold og følg Bodil Jørgensen i kampen tilbage til scenen.
Børge Mogensen – et sammensat designikon
DR P1 Feature 2014
Børge Mogensen er kendt for sublimt håndværk og nøjsomme, funktionelle møbler. Men bag Tremmesofaen og Den Spanske Stol kæmpede den kendte møbelarkitekt med et indre kaos og dæmoner. Møbelkunsten var stor, men prisen høj. Dette er historien om Børge Mogensens ukendte og sammensatte liv med depressioner, alkohol og inspirationens flamme.
Hjemkomsten fra Theresienstadt
DR P1 Feature 2014
Den danske jøde Salle Fischermann overlevede koncentrationslejren Theresienstadt. Efter 18 måneder i fangenskab, fra 1943 til 1945, vendte han hjem til Danmark for at genoptage sit liv. Men hvad vente han hjem til, og kunne han slippe rædslerne fra Hitlers holocaust.